Eestlaste algatatud online häkatonist on saamas rahvusvaheline edulugu

Sellel nädalavahetusel organiseerisid Garage48 ja Accelerate Estonia 48-tunnise online häkatoni, mille eesmärk oli arendada välja lahendused, mis aitavad Eestil koroonaviiruse kriisist tugevalt väljuda ning luua konkurentsieeliseid kriisijärgseks ajaks.

Online häkaton tõi kokku enam kui 1000 osalejat rohkem kui 20st riigist ja seda 14st ajatsoonist. “On üksnes rõõm, et meie algatusest on saanud mitte ainult olulise mõõtmega initsiatiiv Eestile, vaid oleme haaramas ka rahvusvahelist tähelepanu. Eestil on kombeks olla innovatiivsete lahenduste osas suunanäitajaks ning online häkaton on elav näide sellest, kuidas tunnustatud digiriik ühiskondlikele väljakutsetele läheneb. Lihtne on jääda pealtvaataja rolli kui maa alt põleb. Keeruline on keerata kuue varrukad üles ning asuda lahenduste kallal tööle. Me valisime viimase variandi,” sõnab accelerate Estonia idee autor ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi.

Accelerate Estonia on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi poolt algatatud era- ja avaliku sektori innovatsiooniprogramm, mida juhitakse koostöös Teaduspargiga Tehnopol. Programmi eesmärk on lahendada kompleksseid väljakutseid, mis takistavad majandusarengut ning ettevõtlustegevust. “Koroonaviirus levib halastamatul kiirusel avaldades olulist mõju nii tervisele kui ka sotsiaalsele ja majanduslikule keskkonnale. Mõju saab olema pikaajaline ning mastaapne. Seetõttu on oluline pöörata tähelepanu mitte ainult tegevustele, millel on lühiajaline efekt vaid töötada välja lahendused, mis aitavad kriisist püstipäi väljuda ning parandada meie valmisolekut taolistes olukordades ka tulevikus,” sõnab Lubi.

Eestlaste algatatud online häkaton on kogumas rahvusvahelist tähelepanu. Forbes avaldas artikli, milles tunnustab initsiatiivi koroonaviiruse leviku haldamisel ja lahenduste väljatöötamisel. “Online häkatoni formaadist on kinni haaranud mitmed riigid, näiteks India, Soome, Leedu, Austria, Taani, Poola ning nimekiri on aina täienemas. See näitab, et pealtvaataja rollile eelistavad kriisi juhtimise ohjad endale haarata ka teised riigid. Accelerate Estonia ja Garage48 meeskonnad on avaldanud valmisolekut toetada rahvusvahelist initsiatiivi ka omalt poolt – see on meie võimalus anda panus koroonaviiruse mõjudega võitlemisel üle kogu maailma,” ütleb Viljar Lubi.

Lisainfo online häkatoni võitjatöödest on leitav SIIT.

Meie partnerid

Ole kursis põnevate innovatsiooniuudistega